Щедрий вечір – добрий вечір

Щедрий вечір – добрий вечір

В Україні збереглося багато звичаїв та традицій , які мають свою історію і сягають корінням в глибоку давнину. Особливо багата на традиції зима – жартівниця, чаклунка та дарувальниця.

Вечір під Новий рік ( 13 січня) називали « другою колядою», або « щедрим вечором». У цей вечір молодь ходила «маланкувати» ( день у церковному календарі був присвячений преподобній Меланії). Один з парубків перебирався в Меланку, інші – в циганів, у козу. Під вікнами щедрувальники вітали господарів і бажали усіляких гараздів. Уранці, на Новий рік, на Василя, ходили тільки чоловіки – посівальники. Посівали зерном і приказували:

Сію, сію, посіваю,

З Новим роком всіх вітаю!

Зберегти ці традиції – наш обов’язок перед майбутнім поколінням. Учні ДНЗ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ» вирішили теж «помаланкувати». І Маланка, і Василь, і весела бриклива коза – радо вітали зі святом та співали пісень. Яскраві хустки, кольорова зірка, мішечок з подарунками викликали подив та задоволення. Фольклорний колектив « Калинонька» щороку підшукує « народні скарби», аби збагатити традиції українців. Тому у нас завжди з’являються нові глечики, старовинна вишивка, дерев’яні вироби, які учні знаходять у бабусиних скринях.

А скільки радості принесли посівальники 14 січня!…Зерно святкове було скрізь! Тож цілий рік нам буде щастя, бо пшениця сіється на щастя, на здоров’я!

Берлізева Вероніка

ВИ МОЖЕТЕ ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР